Thursday, April 24, 2008

How-to Onigiri

The first time I tried onigiri I totally screwed up opening the package and there was yakinori everywhere. So the second time I asked someone Japanese for help and discovered how easy it really is when you know how to do it. So in an effort to help people to not make a mess of their first onigiri, if they ever come to Japan, this is how it’s done:

Step 1: Go to a konbini or supermarket and buy something called an onigiri. This actually translates to rice ball, but as you can see it’s not as much round as it is triangular.
Step 2: Grab the piece of plastic that has the number 1 on it and start pulling.

Step 3: Carefully pull it all the way around and off.
Step 4: Grab the piece of plastic that has the number 2 on it and start pulling.

Step 5: Carefully pull it all the way off.
Step 6: Grab the piece of plastic that has the number 3 on it and start pulling.

Step 7: Carefully pull it all the way off.
Step 8: Admire the result of your careful plastic pulling.

Step 9: Put part of the onigiri in your mouth, bite, chew, enjoy the taste and swallow.
Step 10: Inspect the filling of your onigiri to make sure you got what you wanted and not something scary, like pig intestines. Then repeat step 9 over and over until the onigiri is gone.

4 comments:

Abbie said...

haha check out TO, U6 Day 1, which I taught today - they do the same thing!

Chantal said...

Hey meissie,

Wat een raar en moeilijk ding zeg wat je aan het eten bent. Het ziet er overigens wel lekker uit! was het ook lekker? Nog een maandje en dan ben weer in Olanda en kun je ook weer lekkere friete eten :-)
Fijn om je dan weer even te zien.
Gezellie to dan. Dikke X

Louana said...

Abbie - I'm going to check today (I think I might actually be teaching that unit today too).

Chantal - Ja het is heel lekker! Het is een van mijn favoriete Japanse dingen. Het is eigenlijk een homp Japanse rijst met een vulling, in dit geval tonijn (niet rauw) met mayonaise, met een knapperig zeewierblad eromheen. En om dat blad dus knapperig te houden is het zo apart verpakt, want zodra de zeewier in aanraking komt met de rijst wordt het zacht en plakkerig. Niet verkeerd hoor, maar knapperig is lekkerder!

Minke said...

Klinkt ook best mjammie!